top of page

DE FAUVE DE BRETAGNE.

De Fauve is een vrolijke oersterke jachthond, probleemloos te houden met andere honden of katten en uitstekend geschikt in gezinnen met kinderen. De Fauve behoort tot de rasgroep van de lopende honden, brakken genoemd. In Frankrijk (het land van herkomst) heet de rasgroep van de lopende honden “chiens courants”.

Onze acht Fauven moeten het met paarden, poezen en kippen stellen en dat gaat prima. Ook met vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen trekken ze prima op. Een Fauve staat wat dat betreft voor alles open.

Punt van aandacht bij het soort honden die tot deze rasgroep, de brakken, behoren is wel dat ze niet als “zeer gehoorzaam” te beschouwen zijn. De Fauve is in dat kader echter redelijk gehoorzaam omdat hij slechts in kleine meutes gehouden wordt. Hij leert dus meer naar zijn baas te luisteren dan honden die in grote meutes jagen. Maar verwacht zeker geen hond die in alles aan zijn baasje zal gehoorzamen. Als het de Fauve behaagt en hij het “verstandige” van het commando inziet, zal hij gehoorzamen. Anders zal enige aanmaning nodig zijn.

 

Bij de Fauve hoort jachtpassie! Alvorens u tot de aanschaf van een Fauve over gaat dient u zich terdege te realiseren dat een Fauve een huisgenoot is, die een aantal oeroude en specifieke instincten en karaktereigenschappen bezit, zoals een grote jachtpassie en zelfstandigheid, soms komt dit over als eigenwijs en ongehoorzaam. Dit zit nu eenmaal in de genen van de Fauve.

Wil men met een Fauve in het vrije veld wandelen, denk dan nooit dat hij na het volgen van een gehoorzaamheidscursus keurig zal luisteren. Een gehoorzaamheidscursus is een goede voorbereiding om het risico te beperken dat de Fauve zonder enige remming elk wildspoor volgt.

Je kunt het de Fauve moeilijk kwalijk nemen dat zodra hij een wildspoor heeft, hij c.q. zij de baas en diens bevelen volkomen vergeet en een uur of langer weg blijft, waarbij alleen het luide geblaf van verre te horen is.

Vóór de leeftijd van 7 maanden (daarna ontwikkelt zich de jachtpassie) moet een Fauve bij voorkeur volledig gehoorzaam zijn. Als zeer jonge pup (vanaf 8 weken) dient men deze gehoorzaamheid consequent en met zachte hand spelenderwijs te gaan oefenen. Eenmaal verworven rechten zal hij/zij niet gauw prijsgeven. Een cursus elementaire gehoorzaamheid is aan te bevelen. Baas en hond leren hier veel van en de onderlinge band wordt daar zeer door bevorderd. Verwacht echter geen hond die in alles direct zal gehoorzamen.

Als huishond is de Fauve ideaal, gehoorzaam en lief. Het zijn leuke en vrolijke honden. Als meutehond is de Fauve zachtaardig van karakter en past zich graag aan wat betreft zijn leefomstandigheden. Hij is sociaal met mensen, kinderen en soortgenoten. Ruzieachtige Fauves zijn een uitzondering. Leeft hij samen met een wat dominante andere hond, dan mag die de baas spelen. Onderdanig is de Fauve echter niet. Hij behandelt een “opschepper” met een air van “je bekijkt het maar”.

Onze Luna is bijvoorbeeld naar onze twee paarden toe de “baas”, althans dat denkt ze zelf. Ze is niet te beroerd om ze toe te blaffen en probeert ze, als ze zich bukken, in de neus te bijten. En de paarden? Ach, die bekijken dat opscheppertje met mededogen…

Als meute honden hebben ze behoefte aan gezelschap en aandacht. Bij aanschaf van een pup moet u er rekening mee houden, dat het alleen zijn een probleem kan opleveren, zeker als dit langdurig is. Ze kunnen dan zeer luid huilen. Ze missen het gezin “hun meute”.

Maar al met al, het zijn geweldige honden, een feest om ze in huis te hebben!

bottom of page